12.11.2010 22:39

Král je mrtev - ať žije král!

     Vážení spoluobčané, 

s novým volebním obdobím se opět vracím ke svému blogu, ve kterém Vás chci průběžně informovat o všech jednáních jak zastupitelstva Města Ústí nad Labem, tak i zastupitelstva MO Střekov. Také doufám, že zde budu moci reagovat a odpovídat na Vaše dotazy.    Při své práci zastupitele totiž nezbytně potřebuji zpětnou vazbu s Vámi občany, potřebuji znát Vaše problémy, co Vás tíží, co potřebujete řešit.  Zároveň bych chtěl touto cestou poděkovat všem těm, kteří mi dali svůj hlas ve volbách. Velmi si vážím těch z Vás, kteří mi dali svůj hlas,  přestože jsou jinak příznivci jiné politické strany či sdužení. Že tomu tak vskutku bylo, je zřejmé z počtu hlasů, které jsem získal. Skutečně si této Vaší důvěry velmi cením a pro mou práci zastupitele to vnímám jako velký závazek.  Ještě jednou díky všem.

     Výše uvedené zvolání v názvu článku jsem zvolil jako paralelu na změny, ke kterým došlo díky výsledkům komunálních voleb v Ústí nad Labem, zejména v křesle primátora města, na které po mnoha letech usedne opět sociální demokrat.  Nebudu se detailněji vyjadřovat k ustavujícím jednáním zastupitelstva MMÚ a MO Střekov - protože na pořad dalších jednání zastupitelstva přijdou určitě mnohem zajímavější věci - a kromě toho jistě již dlouho sledujete prostřednictvím tisku i televize, jak probíhala koaliční vyjednávání ve městě a tedy také již víte, že nadále ve městě povládne pro příští 4 roky "rukou společnou a nerozdílnou" velká koalice ČSSD a ODS. Jen si tyto dvě strany (oproti předcházejícím volbám) vyměnily místa na výsledkové listině letošních komunálních voleb. Tato staronová městská koalice si rozdělila zejména (ve smyslu hry "škatulata hejbejte se") posty primátora, jeho náměstků i radních města (jedna radní SZSP) a také zastoupení města v orgánech společností (představenstvech a dozorčích radách).

     Obdobně to platí i pro městské obvody, kde bylo nutno v rámci "koaliční vyváženosti" a nepochybně pro zlepšení výkonu státní správy a samosprávy pro občany - zřídit v městských obvodech "město" a "Neštěmice" další místo uvolněného místostarosty, takže každý z těchto obvodů bude mít dva místostarosty. Z městské "kasy" (rozuměj z peněz nás všech, daňových poplatníků!) to uzobne ročně asi jeden miliónek. V době, kdy se jen velmi složitě hledají v rozpočtu města a jeho obvodů peníze prakticky na všechno a proto se zvyšují poplatky (např. znovu zavedený poplatek za odpad ve výši 500,-- Kč/osobu/rok), je tento první "počin" (jako výsledek koaličního vyjednávání) opravdu napováženou a jak se říká - tohle mi hlava nebere! 

     Neodpustím si poznámku, jak nesmírně je pikantní, že se toto děje sice "jen" na komunální úrovni (kéž by!), zvláště když máme v ČR po parlamentních volbách vládu "rozpočtové zodpovědnosti", jejíž premiér a další ministři jsou příslušníci ODS - tedy té pravé poloviny naší ústecké koalice!

     V rámci objektivity je třeba ocenit skutečnost, že do funkcí předsedů ze zákona zřizovaných výborů kontrolního a finančního byli zvoleni zastupitelé z opozičních stran (KSČM a Severočeši.cz) a jako členové těchto výborů se na nich podílejí zástupci všech zvolených stran a sdružení (viz příloha).     Pro mne osobně je velmi pozitivní také zjištění, že ve volbách bylo zvoleno nejen mnoho nových tváří, ale zároveň velmi schopných zastupitelů do zastupitelstev jak města, tak obvodu Střekov (a předpokládám, že tak tomu je i v ostatních obvodech). Projevilo se to již při projednávání č.10 programu jednání zastupitelstva MMÚ pod názvem: Záměr převodu činnosti provozovaných Severočeským divadlem opera a baletu Ústí nad Labem, p.o." (viz příloha).  

     Velmi jsem v této souvislosti ocenil první vystoupení zastupitelky (a také "svádovačky" :-))   JUDr. Coufalové (TOP09). Její lidský postoj, věcné a přesto opravdu erudované vystoupení, kterým odmítala projednání a schválení předkládaného materiálu, mi bylo velmi blízké.  Předkladatel - náměstek primátora p. Řeřicha - sice neměl v ruce žádné argumenty pro své tvrzení, nicméně byl připraven nám, nechápavým zastupitelům - opakovaně,  třeba 20x (jak prohlásil) vysvětlovat, že tento "Záměr převodu..." je vlastně jediné a pro ústecké divadlo nejlepší řešení.  Bohužel, diskusní vystoupení nejen JUDr. Coufalové, moje a několika dalších (MUDr. Haasová, PaeDr. Čelišová  aj.), ale ani podaný protinávrh (kterým jsme chtěli dosáhnout stažení předloženého materiálu), nezískal potřebnou podporu a tak tento "Záměr převodu..." byl převážně koaličními zastupiteli schválen. Co na tom, že tento "Záměr převodu" schválila ještě před týdnem "stará" Rada města, že tím byli k hlasování tlačeni nově zvolení zastupitelé, kteří neměli možnost ani čas se v této věci orientovat, protože materiál jim byl dán tzv. "na stůl"?!

     Co tento převod (pokud se uskuteční) bude znamenat pro město Ústí a jeho občany - jestli předkladatelem proklamovanou "záchranu divadla", nebo naopak ztrátu úrovně této kulturní scény, či dokonce její likvidaci - to velmi brzy uvidíme. V každém případě je to jasný signál, že vedení města Ústí nad Labem rezignuje na vlastní provozování divadelní scény, je ochotno jen případnému novému provozovateli (Ústeckému kraji) přispívat ročně max. "pouhými" 20 mil. Kč na jeho provoz, přičemž se nejedná pouze o převod činnosti, ale i majetku - budov divadla, movitého majetku, příp. zásob. Jakou hodnutu má tento (dosud) majetek města - jež má být prostě převeden na kraj - není v materiálu uvedeno! V této souvislosti se mi vtírá na mysl "kacířská" myšlenka:  Co kdyby něco podobného - jako u nás v Ústí - chtělo  provést vedení Magistrátu města Prahy s Národním divadlem?!  Jsem patriot města Ústí nad Labem, a proto jsem tento "Záměr převodu..." nemohl podpořit.

     Je velmi tristní, že město, které dokázalo vynaložit (s pomocí dotace EU) 82 mil. Kč na "rekonstrukci parku" - ve kterém za tu ohromnou částku (počkáme si na audit?!) by podle mne měly být alespoň ty fontánky zlacené - hospodařilo dlouhá léta se svým majetkem tak, že bylo nuceno již v minulém volebním období zakalkulovat výtěžek z plánovaných prodejů majetku města nikoliv do účelných a nutných investic pro město, ale do provozních rozpočtů obvodů!  Teď, když město v předchozích letech  rozprodalo už většinu svého majetku a nemá už mimo výnosů z pronájmů pozemků, drobných provozoven, obecních daní či přijatých dotací prakticky žádné jiné příjmy, částka 72 mil. Kč v rozpočtu města pro divadlo teď schází a finanční prostředky se jistě budou hledat velmi těžko, ale mě se toto rádoby "elegantní řešení", jak zachránit naše městské divadlo - které schválilo koaliční většinou zastupitelstvo města, vůbec ale vůbec nelíbí.....

Váš zastupitel

Přílohy:

výbory1.jpg (140,6 kB)

výbory2.jpg (235,2 kB)

divadlo1.jpg (384,1 kB)

divadlo2.jpg (617,1 kB)

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt



+420725471504