15.08.2009 16:30

Tak kde bude stát restaurované Sousoší Tří sv. Králů s Pietou ?

Vážení spoluobčané,

obavy, které jsem měl od okamžiku, kdy se sousoší rozebíralo a odváželo k restaurování, se začínají naplňovat. Obavy z toho, že není skutečný zájem na jeho navrácení do Svádova, se  - díky přezíravému, dá se také říci bezohlednému postoji vůči občanům Svádova - a který ztělesňuje (nejen poprvé a nejen v této věci) starosta MO Střekov pan Vlastimil Žáček, začínají naplňovat. Přes jeho vyjádření na zastupitelstvu v dubnu t.r., že pokud se ve Svádově najde místo, nemá problém s navrácením sousoší - nejen že není ochoten přihlédnout k názoru a akceptovat přání občanů, kteří chtějí vrátit památku zpět do Svádova - což jste projevili již na jednání ZMO Střekov a také v petici (obsahuje více než 400 Vašich podpisů) - ale dělá vše proto, aby během několika týdnů bylo toto sousoší vztyčeno v parčíku za rest. "U Lípy". Že je tomu opravdu tak, je zřejmé z toho, že:

1. V č.2  občasníku "Střekova" ( pan Žáček stojí v čele redakční rady)  -  se v článku "Přesun sousoší sv. Tří Králů s Pietou" o jeho umístění v parku na Střekově píše jako o hotové věci. Ani slovo o tom, že jsou občané Svádova proti tomu a že je možná změna dosavadního rozhodnutí, které bylo přijato bez vědomí občanů Svádova, jichž se nikdo  na jejich názor předem ani nezeptal ! Podotýkám, že tento článek vyšel v červnu 2009 - tedy po dubnovém zasedání ZMO, kde jasně názor Vás, občanů Svádova zazněl a tak je jasné, že tento názor nechce být slyšen.

2. Dne 4. 8. 2009 jsem osobně předal na ÚMO Střekov dopis pro pana starostu s přílohami včetně petice (viz níže), ve kterém jsem starostu vyzval, aby otázku přesunu výše uvedené památky zařadil jako samostatný bod jednání nejbližšího zastupitelstva MO (které má být podle plánu 22.9. 2009) a aby do té doby nečinil on ani Rada MO (v jejímž čele starosta stojí) žádná rozhodnutí, která by mohla mít nežádoucí důsledky - včetně  vynaložených nákladů - např. na stavbu fundamentu v parku. A jaká byla odezva na tento dopis? Ihned v následujících dnech byl vystavěn tento fundament v parku!

3. Dne 14.8. 2009 v podvečer přinesla televize Lyra šot, ve kterém naši spoluobčané, pánové Milan Černý a Jan Kolman vyjádřili na kameru svůj názor (zdaleka nejen jejich), že sousoší se má vrátit zpět do Svádova. V následujícím expozé se však pan starosta Žáček  snažil svými slovy vyvolat dojem, že jde o rozhodnutí ministerstva (jako by se  tu někdo z ministerstva byl podívat a hlavně jako by si ministerstvo vybralo z několika návrhů - předložen zcela jistě nebyl žádný jiný - jen park na Střekově za restaurací "U Lípy"!) Vrcholem arogance a cynismu pana starosty byl vzkaz, že pokud se najdou peníze, nebude se bránit (někdy později?) jeho přemístění.  Finanční prostředky na restaurování památky jsou ale - samozřejmě včetně jejího nového umístění a vztyčení -  vyčleněny účelově, tedy jen pro tuto památku  a bez ohledu na to, kde skutečně bude stát - jestli na Střekově nebo ve Svádově.  Nemohu se ubránit vtíravé myšlence, zda je něco pravdy na názoru, který jsem zaslechl, že se pan starosta Žáček (jako podnikatel a majitel) snaží všestranně a za každou cenu zvelebit okolí "své restaurace".   Vždyť už mu prý přece bylo z peněz daňových poplatníků před jeho restaurací vybudováno parkoviště především pro motorizované hladové a žíznivé hosty ....  že mu socha T.G. Masaryka asi v nákladně upravovaném parku prostě nestačí a tak "krade" Svádovu kulturní památku.

Možná že se mýlím a budu velmi rád, pokud mne někdo - nejraději právě pan starosta - přesvědčí o opaku.  Že se v každém ohledu a neustále chová jako řádný a odpovědný vrcholný představitel městského obvodu Střekov, který nemá na mysli nic jiného, než zvelebení obvodu a především spokojenost jeho obyvatel, jejichž názory respektuje a snaží se jim vyhovět. Je mi to velmi líto, ale dle mého názoru tomu ale nic nenasvědčuje. Dosavadní jednání pana starosty Žáčka proto hodnotím jako čirou zvůli a ani nejmenší opravdový náznak ochoty ke konstruktivnímu a čestnému jednání s občany. Současně také opakuji svá slova, která jsem již na dubnovém zastupitelstvu řekl panu Žáčkovi -  že by měl rezignovat na svou funkci starosty, protože by tím udělal to nejlepší jak pro sebe, tak pro stranu (ODS) za kterou byl zvolen - ale hlavně pro občany městského obvodu Střekov.

Na závěr mi dovolte, milí spoluobčané, abych Vás srdečně všechny pozval na jednání ZMO Střekov 22. 9. 2009. Čím více se Vás dostaví, tím více bude slyšet Váš hlas. Pro mne výrok: vox populi - vox dei  není prázdný pojem. Právě vy totiž dáváte smysl mé práci jako zastupitele.

Váš

Viktor Malinkovič


dopis NPU01.jpg (202,7 kB)
dopis UMO01.jpg (208,6 kB)
reakce NPU01.jpg (208,7 kB)
reakce NPU02.jpg (173,8 kB)


 

—————

Zpět


Kontakt



+420725471504